Flyg i Thailand

Inom Thailand kan man lätt ta flyget till och från de olika semesterorterna. Några av de vanligaste flygrutterna är; Bangkok, Phuket, Samui, Krabi och Chiang Mai. Thailand har flertalet olika flygbolag som flyger inom landet. De mest kända är Thai Airways och Bangkok Airways. Det finns även andra bolag som Nok Air och Air Asia som har flygrutter inrikes.

Buss i Thailand

Det finns en hel del olika bussar i Thailand att välja på oavsett vilken resa man väljer att ta. På de många resebyråer som landet har att tillgå finns det så kallade VIP-bussar och minibussar. Ska man åka en längre sträcka så kan det vara att rekommendera VIP bussarna då man i dem får mer plats medan om man ska åka kortare sträckor minibussarna då de oftast går fortare. Något som kan vara jobbigt när man åker med buss är att de oftast är mycket kalla och man kan behöva ta med varma kläder för att inte frysa hela resan. En annan sak man ska vara redo för är att var du än åker så kommer bussen stanna vid ett litet matställe, även mitt i natten. Detta kan vara jobbigt och något man inte förstår sig på, ibland får man till och med byta buss när det bara är liten bit kvar och kan få vänta på bussen man ska åka med en lång tid.

Tåg i Thailand

Att ta sig runt i Thailand med tåg kan vara ett ganska långsamt sätt att åka på. Tågen är inte riktigt som i Sverige utan de är lite mer slitna men de kan ta dig nästan var du vill i landet. Den stora järnvägsstationen i Bangkok heter Hua Lampong Railway Station och är en bra utgångspunkt för alla tåg. Tågen reser mellan; Chiang Mai i norr till Had Yai i söder och Laos via Bangkok till Kanchanaburi och Burma.

Väljer man att åka tåg så är sovvagn att rekommendera om du skall åka en längre sträcka då sittvagnarna är obekväma och det kan vara skönt att få sova i en säng. Sängarna på tågen är helt ok, dem bäddas med rena vita lakan av tågpersonalen innan det är dags att sov. Åker man i andraklass sover man i en vagn med våningssängar tillsammans med ett gäng andra. I första klass får man en egen kupé med våningssäng och handfat vilket är skönare om man vill vara lite privat.

Båt i Thailand

I Thailand är det lätt att ta sig till och mellan öarna med båt. Det finns flera olika båtar att åka med; motorbåtar, longtalebåtar och färjor mfl. Bokar man en resa från en plats till en av öarna ingår båtresan och man väljer redan då vilken sort man vill åka med. Motorbåtarna går i regel mycket snabbare och är bekvämare än färjorna men kostar även mer. Longtalebåtarna används oftast när man åker på utflykter eller kortare resor mellan två närliggande öar.

Moped i Thailand

Något som är mycket populärt bland turister är att åka moped. Mopeder går att hyra i stort sett överallt och kostar vanligen runt 300 THB. Är man inte rädd för att åka i ett halvkaos är detta ett bra sätt att ta sig kortare sträckor. Personligen åker jag bara moped på öarna där det inte är så mycket folk och trafik. När ni åker mopeden kan ni tro att ingen hjälm behövs då ytterst få Thailändare har hjälm men det är lag på att ha hjälm annars kan man få böter.