Koh Tao eller ”Turtle Island” som den kallas på grund av sitt utseende ligger på Thailands östkust norr om Koh Phangan och Koh Samui. Koh Tao är en relativt liten ö som varje år lockar tusentals dykare tack vare sitt underbara marina liv och sina tropiska stränder.

Koh Tao betyder sköldpaddön och fick namnet på grund av alla sköldpaddor finns runtomkring ön. På grund av den ökade turismen har det blivit allt förre sköldpaddor men har du tur, finns det fortfarande chans att få uppleva djuret på nära håll under ett dyk eller en snorkeltur.

Från början användes ön som fängelse för fångar från Bowaradech upproret. De tyckte det var en perfekt plats att förvara fångar på då det låg mitt i Thailand gulfen och var svårt att rymma härifrån. Allt eftersom tog sig fiskare hit och bosatte sig succesivt och levde på bland annat att sälja fisk och cocosnötter.

Ön är känd för många saker. Det främsta är på grund av dykning och snorkling som är i världsklass. Det finns massa dykturer och kurser att välja på eller om du hellre föredrar att snorkla på egen hand är det bara att hyra ett par simfötter och cyklop för en liten peng sen kan du simma runt tills du tröttnar.

Koh Tao har även fantastisk natur. Det är bergigt och har rikt växtliv med tätväxande djungel omkring sig. Man kan åka till fina vattenfall, vandra omkring bland berstopparna, titta på utkiksplatser och uppleva magiska solnedgångar.

Stränder finns det gott om och vattnet är ofta turkos-blått och mycket inbjudande. På grund av de ca 300 soldagarna ön har om året har det också behagliga 25-27 grader i vattnet, luften ligger på runt 30 på dagarna och 25 på kvällarna. För att nämna några stränder:

– Sairee beach
-Ao Mae
– Ao Chalok
-Jansom Bay
-Hat Sai Nuan

Snabb Fakta om Koh Tao

Yta: 21 km2 Svenska Turister/ år: 10 000
Invånare 1 000 Regnperiod: Sept-Nov
Läge: Sydöstra thailand Medeltemperatur: 27 grader

Shopping på Koh Tao

Shoppingen på Koh Tao är inte mycket att hurra för men här kan man finna det man behöver i de små shoppar som ön har att erbjuda. Vill ni däremot köpa snorkel eller dyk utrustning så säljs det på de många dyk center som ön erbjuder.Om man kommer hit för att shoppa kan man bli besviken. Det finns en del butiker men det är för det mesta saronger, solglasögon, t-shirts och andra typiska turistartiklar som finns. Några lite bättre butiker kan man hitta om man går omkring i den största “staden” som heter Mae Haad. Det är hit man kommer med båten till och från Koh Tao.

Thai Mat på Koh Tao

Koh Tao har trots sin storlek ett relativt stort utbud på restauranger. Inte lika mycket som de större turistorterna som exempelvis Phuket men du kan få fantastiskt thaimat på traditionellt vis även svenska, danska, tyska och indiska restauranger finns på ön. Gillar du fisk och skaldjur har du kommit helt rätt! De flesta restauranger erbjuder dagens fångst som starkt rekommenderas. En favoritrestaurang på södra sidan av Koh Tao ligger längst ut på piren. Har underbar mat, utsikt och trevlig personal som lagar maten utomhus längs med piren.

Se och göra på Koh Tao

Dykning och snorkling: Att snorkla eller dyka är det många som åker hit för då ön erbjuder många varierande dyk kurser och flera olika vackra dyk platser. Några av de mer sevärda platserna jag varit på är Chumpon, White Rock, Twins och Green Rock. En plats jag tyckte det var häftigt att åka till var Shark Bay där man kan snorkla med Hajar som simmar längst havets botten.

Buddha Rock: På Koh Taos sydligaste spets kan man se en sten formad som en Buddha och är man ändå ute på havet kan den vara värd att se.

Paradise Zone: På ett av öns dyraste boenden, Koh Tao Resort, kan man få en fantastisk utsikt över ön och havet.

Övrigt: Är dykning inte något som du gärna gör går det bra att åka hit och njuta av naturen och vackra stränderna. Man kan även ta en fisketur eller åka runt ön med båt för att bara njuta.

 • Besök Thailands största aquaphonics växthus där du kan få dig en guidad tur och där du även kan köpa med dig egenproducerad mat och fisk från deras butik utanför. Ligger på södra sidan av ön.
 • Hyr moped eller båt och utforska ön på ditt egna vis.
 • Elefant trekking
 • Mountainbike tur
 • Paddla kayak
 • Klättra eller vandra omkring i bergen
 • Vattenskidor/ Bananbåt
 • Yogaklasser på högsäsong sunset/sunrise
 • Massage/Spa
 • Fiskmuseum i Sairee

Nattliv på Koh Tao

På kvällen lever strändernas barer upp med musik och eld shower. Här samlas dykarna och njuter av musiken, dansar, dricker öl och festar loss på Buckets. Är du ute efter fest är det lätt att hitta en bar eller bara hänga runt längs Sairee beach. Här är det elduppvisningar och musik varje kväll och på högsäsong är det fullt längs stränderna. Det finns även några större uteställen att välja på. Olika ställen har fest olika dagar. Du går inte miste på var och när det är. Några exempel på barer är:

 • Lotus bar
 • Exit Bar
 • Sairee beach

Väder Koh Tao

Koh Tao har 300 soldagar om året och en medeltemperatur på 27 grader i vattnet, dryga 30 på dagarna och 25 på kvällarna. Det är tropiskt klimat året om men bästa perioden att åka är mellan december och juni.

Hälsa Koh Tao

Det finns inga sjukhus på ön, närmaste ligger i Chumphon eller Koh Samui. Sedan en
tid finns dock läkare på Koh Tao. Kliniken är öppen dagligen från 8.00-20.00 och ligger i Sairee village. Annars finns kliniker och “Medic First Aid Center” tillgängliga med sjukvård, medicin och råd. Dessa drivs av sjuksköterskor. Apotek finns också som är öppet sent på kvällarna.