Bara tre timmars resa från Bangkok finner du detta smultronställe – kritvita stränder omgivna av tät djungel och klarblått vatten. Thailändarnas egna favoritö har trots sin växande popularitet klarat sig undan turismens baksidor; överexploatering, dunkande diskomusik, droger och sexhandel. På helger och under thailändska nationaldagar intas ön av badsugna Bangkokbor, men i veckan återgår det till att vara en sömnig paradisö där näshornsfåglar flyger mellan palmträden. Koh Samet är den perfekta platsen för dig som bara vill slappa.

Saker att göra på Koh Samet

  • Strand efter strand med finaste vit sand. Det är vad Koh Samet är känt för. Börja med att utforska Hat Sai Kaew, också kallad diamantstranden, som är nästan 1 km lång och öns största strand. Fortsätt sedan vidare till Ao Hin Khok, Ao Phai, Ao Tub Tim, Ao Phutsa och den eleganta men folkrika Ao Wong Duen.
  • Tröttnar du på strandhäng, kan du dyka, snorkla, paddla kanot, vindsurfa, eller varför inte hoppa på en lokal fiskebåt och pröva fiskelyckan?
  • Hyr en moppe och puttra runt på ön. Ett utmärkt tillfälle att upptäcka folktomma stränder och bekanta dig med lokalbefolkningen.
  • Boka en färjetur och besök närliggande fiskerifarmer och öar som Kudi, Kruai, Kham and Plai Tin. Ofta ingår både lunch och aktiviteter som snorkling.
  • Vill du ha underhållning kan du bege dig till Hat Sai Kaew och beundra eldshowerna som arrangeras på kvällarna, och samtidigt njuta av god mat och musik.

Shopping på Koh Samet

Shoppingutbudet är en avspegling av Koh Samets sömniga vardagslunk. Moderna varuhus och myllrande marknader lyser med sin frånvaro. Det som inte tillverkas lokalt måste transporteras med båt från fastlandet, vilket förklarar varför många varor har ett högre pris här. Men för det enkla strandlivet behöver du inte ha så mycket mer än strandkläder, saronger, flip-flops, och kanske lite strandsnacks som grillade ägg och torkad bläckfisk, vilket också är det mesta av shoppingutbud som Koh Samet har att erbjuda.

Mat på Koh Samet

De flesta hotell och resorter har sina egna grillrestauranger på stranden, speciellt på de folkrikaste stränderna Hat Sai Kaew och Ao Wong Duen. Föredrar du mer en mer genuin ö-atmosfär och enkla lokala rätter, kan du bege dig till de mindre stränderna som har en mängd småställen som serverar färska, grillade skaldjur och fisk. Ban Ploi Samet är en flytande restaurang, och här hamnar du genom att plinga i en liten klocka vid Na Dan piren. Njut av underbara rätter serverade vid låga bord till en oslagbar utsikt.