Krabi Thailand1 Krabi Thailand 2 Krabi thailand 3

Krabi ligger vid Thailands södra västkust. Området är känt för sin vackra natur med kalkstensberg, öar och underbara stränder. Vill man uppleva nya saker så är det inga problem att hitta en ny strand eller ö att utforska varje dag. De mest kända öarna i området är Koh Phi Phi och Koh Lanta dit många turister åker för att njuta av sin semester.

På fastlandet är den största turistorten Ao Nang, som ligger ca 30 min från Krabis flygplats. Här finns det gott om restauranger, butiker, barer och nattklubbar. Beroende på vad du är ute efter under din semester finns det olika boende alternativ. Barnfamiljer brukar gilla Si Kao eller Klong Muang där det är lugnt och stilla. Medan backpackers oftare bor i själva Ao Nang där det finns närhet till mer äventyr, fest och fler människor.

När du är i Krabi bör du passa på att ta en båt ut till någon av alla öar i närheten. Här är vattnet klarare, stränderna bättre och då får du även se det riktiga Thailand som det ser ut på alla vykort. Några alternativ att välja bland hittar du under “Öar och stränder vid Krabi”.

Krabi Shopping

Inne i Ao Nang finns det en hel del affärer. Här kan du handla kläder, skor, väskor, inredning, tavlor och massa kopior av märkes kläder. I stadens alla köpcenter inne i Krabi finns också butiker att handla i men räkna inte med någon supershopping även om det är bra priser. Ute på öarna är det inte heller så mycket shopping. Du kan få tag på lite krims krams, saronger, solglasögon och liknande men utbudet här är ganska dåligt. Det finns däremot ett par marknader som kan vara värt att göra ett besök på. De lokala thaimarknaderna eller nattmarknaderna med olika suvernier, mat och liknande kan vara fantastiska ställen att hitta det man söker på.

Mat i Krabi

Åker man till Thailand borde man utnyttja deras matlagningskonst. Detta gör man bäst genom att äta ute på de mindre gatustånden. Här ser man oftast när de lagar maten direkt, det smakar ljuvligt och det är jättebilligt. En liten varning dock; det kan vara riktigt starkt på grund av all chili! Maten är ofta stark men för det mesta gör de mildare mat när de ser att man inte är från thailand. Ett tips kan vara att be om no spicy food.

Visst finns det mängder av restauranger, speciellt inne i Ao Nang där det serveras maträtter från alla världens håll och även thaimat såklart. Men då får man inte riktigt den äkta thai touchen. Vad som kan vara ett alternativ är testa och ta lunchen ute på ett gatustånd och sedan på kvällen välja en finare restaurang om man vill kunna sitta ett tag och ha möjligheten att ta en öl eller ett glas vin. Glöm heller inte att smaka på all god seafood som erbjuds på många restauranger vid havet.

Att göra i Krabi

Utöver båtutflykter är snorkling, dykning,klättring och paddling några sportiga alternativ på resan. Man kan också åka på en heldagsutflykt på en så kallas ” Jungle tour” där får man bland annat får uppleva djungel, varma källor, vattenfall och tempel. Vill du bara koppla av finns inget bättre sätt än att ta en heldag på ett Spa. Finns många varianter av massage behandlingar. Klassisk thai massage, helkropps oljemassage, nacke& rygg, ansiktsbehandling eller om man gått mycket är fotmassage en höjdare. Jämfört med Sverige är massagen riktigt billig. Inte nog med att det är skönt, de är ofta svalt alternativ också med aircondition om man tycker det är varmt eller behöver en paus från solen.

Väder i Krabi

Medeltemperaturen i Krabi ligger på ca 32 grader under dagen och på natten går den ner mot 25 grader. Bästa period att åka hit är november till april för att slippa regnperioden men man kan självklart aldrig vara säker på att få sol och fint väder jämt. Däremot blir det nästan aldrig kallt, det är en sak som är säker.

Hälsa i Krabi

Skulle något mot all förmodan hända under resan kan det vara bra att veta att det nära Krabi finns ett sjukhus, Krabi Hospital. Det finns även flera tandläkare och apotek i Ao Nang.