I skuggan av storebror Chiang Mai, är Chiang Rai en mer fridfull version av sin kända konkurrent.  Belägen i Thailands nordligaste och vackraste provins, nära gränsen till Burma och Laos, finns här hissnande berglandskap, lummiga djungler, heliga tempel, rykande varma källor och den mytomspunna Mae Kong floden. Här ges även en unik möjlighet att få inblick i vardagen hos minoritetsfolk som Karen, Lisu och Akha.

Saker att göra i Chiang Rai

  • Hyr en cykel eller moped och följ skyltarna mot tempel, nationalpark, vattenfall och varma källor. Cyklar du vilse är det bara att fråga den vänliga lokalbefolkningen om vägen.
  • Ta en båttur på den mäktiga Mae Kong floden och beundra berglandskapet och djunglerna. Vill du, kan du ta dig till andra sidan och kliva iland på Laos för och shoppa märkesväskor, whisky eller preserverad orm till taxfree priser.
  • Gå en tempelrunda i Chiang Rai. Besök det berömda vita templet och meditera bland dödskallar, spritflaskor och cigarettpaket- som utgör templets inredning.
  • För en annorlunda kulturupplevelse: boka en bergsvandring för att uppleva de isolerade bergstammarnas unika tradition och leverne. Innan du ger dig av, rekommenderas ett besök på Hilltribe museum för en bättre förståelse för minoritetsfolkens kulturer.
  • Besök den mytomspunna gyllene triangeln, platsen där floderna från Burma, Laos och Thailand möts. Här finns även en gigantisk Buddha staty, elefantstatyer och ett stort skepp till beskådning.

Shopping i Chiang Rai

Nattbasaren och Saturday Walking Street är två självklara punkter på den shoppingsugne resenärens lista. Här kan du köpa hantverk, spa produkter, exotiska örtteer, hälsokost, textiler, hantverk, silkeskläder. Även för den som är måttligt förtjusta i shopping, kan njuta av festivalstämningen som präglar marknaden med livemusik, matstånd och uppträdanden. För den riktigt konstintresserade kan det vara av intresse med ett besök hos de konstnärer som har sina studior undangömda uppe i bergen.

Mat i Chiang Rai

Kaad Luang marknaden är ett paradis för den som älskar thaimat! Här kan du frossa i läckerheter som färska frukter och grönsaker, grillad fisk, thailändsk snabbmat och lokala specialiteter. Föredrar du konventionella restauranger kan du besöka Tong Tung Restaurant för att testa rätter specifika för norra Thailand, eller beställa in vitlöksmarinerade grodlår på den välkända restaurang Salung Kham. Chiang Rai har även ett imponerande utbud av internationell mat, som på Old Dutch där du kan välja mellan 300 olika rätter på menyn! Kika även in på bageriet Baan Chvit Mai, som grundades av svenska missionärer i syfte att hjälpa barn från etniska bergstammar.