Visum

När man kommer från Sverige och har svenskt pass behöver man inte ansöka om ett visum i förväg. Ett transitvisum som varar i 30 dagar garanteras vid gränsen när man har landat i Thailand. Om man däremot tänker stanna i Thailand längre än 30 dagar, behöver man ansöka om turistvisum eller liknande beroende på vad skälet till resan är. Man kan utan problem resa in i Thailand, vara där 30 dagar och sedan resa över gränsen till något av grannländerna och få ytterligare 30 dagar alternativt söka annat visum på plats på Visa service som finns på flera ställen i Thailand men det är något krångligare än att ha Visum från början.

Följande regler gäller när du ansöker om ett thailändskt visum i Sverige:
Ditt pass måste vara giltigt minst 6 månader efter avresedagen till Thailand.
En ansökan per person.
Ett fotografi
Betald avgift för respektive person och ansökan
Visum ansökan för Thailand och fler detaljer angående regler och priser för Thailändsk visum hittar du på Thailändska ambassadens hemsida.

Pengar i Thailand

Thailand har egen valuta dvs. Thailändska Bath som i dagslägen ligger på ca. 4,29 i kurs. När man reser till Thailand bör man tänka på att reskassan inte bör bestå av bara inväxlade pengar även om jag rekommenderar att man alltid betalar med kontanter. I Thailand finns det gott om Bankomater och det är säkert att ta ut så i stället för att bara ta med sig buntar med kontanter så kan man ta ut på plats utan problem. Svenska kontanter går även bra att växla på alla växlingskontor och banker i Thailand men jag föredrar att ha kort och ta ut direkt i ATM.  Anledningen till att jag rekommenderar att ni betalar med kontanter är att det är ganska vanligt med kontokorts bedrägerier och för att vara på den säkra sidan kan det vara bra att betala kontant.

Packning till Thailand

Många som åker till Thailand för första gången brukar ta med sig för mycket packning och får därmed övervikt på vägen hem. Mitt råd är att inte ta med för mycket kläder för i Thailand finns det gott om billiga kläder och ni kommer med säkerhet kunna köpa en hel del. Dock ska man tänka på att på många platser är vi ”Svenskar” stora och det kan vara svårt att hitta rätt storlek. Är man osäker på om kläderna man packar ner kommer räcka till så finns det tvätterier i varje hörn och på de flesta hotell där man kan tvätta mot en billig peng. Lämna in kläderna på dagen och du får dem dagen efter tvättade och strykta.

Vaccination

Mitt råd är att kontakta din vårdcentral inför resan till Thailand för att få reda på vilka vaccinationer ni bör ta beroende på var i Thailand ni ska resa då det är olika på olika platser. Reser ni till exempel till ett turisttätt område brukar faran vara liten medan en djungelresa kan kräva mer vaccin.

Sjukdomar i Thailand:
Malaria
Japanska Encefalit B
Rabies
Denguefeber
Vilka sjukdomar det än gäller så finns det hjälp att finna på de Thailändska sjukhusen.

Hälsa

Tänk på att solen i Asien är mycket stark, så se till att skydda er med stark solskyddsfaktor för att vara på den säkra sidan. Även om ni har en stark solskyddsfaktor så garanterar jag att ni får färg och den blir oftast bättre när ni inte bränner er.

Försäkringar

Glöm inte att kontakta ditt försäkringsbolag och se över dina försäkringar när du ska resa så det täcker allt du kan behöva dem för. Oftast innehåller hemförsäkringen en generell reseförsäkring men ska ni på några äventyr eller liknande brukar dem behöva kompletteras.