Kanchanaburi är en av Thailands största provinser och innehåller otroligt många fina och sevärda platser och saker. Det är mycket lätt att ta sig hit från Bangkok med minibuss, bil eller tåg men personligen föredrar jag minibuss med ett fåtal andra personer eller tåg. I Kanchanaburi kan ni besöka bron över floden Kwai, Kanchanaburi war cemetery, 2 krigsmuseum, Erawan Waterfalls och Tigertemplet Wat Pha Luang Ta Bua och mycket mer men de två senaste är mina personliga favoriter.

Att sova över i Kanchanaburi är inte så svårt då det här finns flera hotell att välja på såsom Sabai@Kan Resort. Eller om du vill prova på det lite mer bohemiska livet och bo på ett flodhotell så kan kanske Sam’s River Raft House vara något för dig.

Erawan Waterfalls

Erawan Waterfalls ligger i Erawan national park och sägs vara ett av Asiens vackraste. Erawan Waterfalls består av en 2 km lång vandringsled längs 7 vattenfalls etapper och det kostar 400 THB att få klättra upp längst hela vattenfallet och se all dess prakt på vägen. Blir ni trötta på vägen är det bara att stanna till och bada i en av de många avsatserna som finns. Dock ska man tänka på att inte bada i de längst ner då vattnet där är nästan helt stilla utan gå upp 2-3 avsatser innan ni hoppar i. Att ta sig upp för hela vattenfallet kan vara lite jobbigt och man får räkna med att både bli blöt och lite lerig men väl uppe på toppen kommer ni se att det är mödan värt. Har ni tur så kan ni även få se några av alla skogens djur på vägen upp och håll utkik för det sägs att det ska finnas vilda tigrar här.

Tigertemplet Wat Pha Luang Ta Bua

Wat Pha Luang Ta Bua är ett tigertempel, ca 40 kilometer från Kanchanaburi, som munkarna skapat för att få en skyddad plats för vilda djur såsom tigrar, rådjur, antiloper och vattenbufflar. Hit kommer många skadade eller föräldralösa tigrar och blir omhändertagna i en otrolig miljö där man som besökare får gå bland de vilda djuren mot en avgift förstås på ca 300 Bath. Det gäller att inte glömma att de är just vilda och har man tur får man även klappa en och annan tiger under bevakning. Det är därför inte tillåtet att ha på sig röda eller rosa kläder då de kan påminna djuren om blod. Detta tigertempel kan man ofta se på Animal planet då de varit med och sponsrat hela projektet. Väl på plats här finns det även andra saker att göra såsom elefant trekking, kajak paddling och klättring.

Kanchanaburi War Cemetery

Kanchanaburi War Cemetery ( Don-Rak war cemetery ) är även den ett intressant utflyktsmål för den som är intresserad av den Thailändska historian. Kyrkogården är en gravplats åt alla de 6982 fångar och soldater som dog bygget av stadens bro. De begravda är människor från stora delar av världen såsom Thailand, Australien, Tyskland, Japan och Storbritannien.

Jeath War Museum

Jeath War Museum är ett av stadens två krigsmuseum som handlar om ”Death Railway”. Museet tar upp vad som hände och hur det var när Thailand-Burma järnvägen byggdes över floden Kwai mellan 1942/1943.

Bron över floden Kwai

Bron över floden Mae Nam Khwae Yai är en av många anledningar till att folk tar sig till Kanchanaburi. Här kan du åka tåg över bron från Nam Tok till Kanchanaburi, en sträcka på cirka 70 km vilket kan kännas lite jobbigt då sittplatserna är av trä men då kan man tänka på att det tidigare var järnvägsräls 415 km ända till Rangoon i Burma/Myanmar.

Bamboo river rafting och elefantridning

Bamboo rafting och elefantridning är även det två populära aktiviteter att ägna sig åt här ute i vildmarken. Floderna Mae Nam Khwae Yoi och Mae Nam Khwae Noi lämpar sig mycket bra för Bamboo rafting längs floden. Elefant ridning finns det gott om i Sai Yok och jag kan starkt rekommendera en ridning där du får bada med elefanterna efter deras arbetspass.

Snabba fakta om Kanchanaburi

Invånarantal Ca 54 000 i staden men 801 836 i hela provinsen
Yta 19 483km²
Avstånd Bangkok – Kanchanaburi, ca 130 km
Klimat 28 grader i medel temperatur
Nederbörd per år Ca 1140 mm
Regnperiod Augusti – Oktober
Bästa tid att åka November till April