Sydostasiens största museum med en kollektion på över 1000 föremål, ger dig god inblick i Thailands såväl som hela Sydostasiens historia, kultur och konst. Museibyggnaden konstruerades ursprungligen som palats för Rama I:s broder, men förvandlades 1884 till museum av kung Rama V. Nationalmuseet består av en huvudbyggnad och mer än tio mindre byggnader och är indelat i tre huvudgallerior som omfattar: historia, konst- och etnologi samt arkeologi och konsthistoria. I den historiska gallerian finns en kronologisk presentation av Thailands historiska eror, Sukhothai, Ayutthaya, Thonburi och Rattanakosin.

Konst och etnologi galleriet innehåller samlingar med traditionella instrument från Thailand, Laos och Indonesien, såväl som keramik, träsniderier, kungliga insignier, kläder, kinesisk konst och vapen. Arkeologi- och konsthistoriedelen täcker Sydostasiens konstperiod från Dvaravati till Ratanakosin. Det vackra Buddhaisawan-kapellet, byggd 1787, rymmer en av Thailands mest kända och vördade Buddha statyer; Phra Phut Sihing. Glöm inte att även titta in i palatset och att kika på de kungliga begravningsvagnarna, senast använda 2008 för prinsessan Galyani Vadhanas begravning.

För att få ut det mesta av ditt besök på nationalmuseet rekommenderas att ta en av de guidade turerna på engelska, då många av de historiska föremålen saknar skriftlig beskrivning och upplägget är en aning rörigt.