Thailand har ett tropiskt klimat som innebär att du här kan räkna med varma och fuktiga temperaturer på mellan 25-40 grader beroende på årstid. Årstiderna består av vad jag kallar dem en torrperiod, kallperiod (högsäsongen) och regnperioden. Här nedan är sammanfattningen av vad som väntar under året, så att du kan planera din resa efter högsäsongen och regnperioden.

Högsäsong och Torrperiod

Den bästa tiden att besöka Thailand är mellan November och Februari. Då regnar det som minst och det brukar inte vara allt för varmt. Denna period äger det även rum flera stora festivaler som man som turist kan delta i. De perioder som det kommer flest turister till Thailand är dock November till Mars och Juli till Augusti.

Vill ni resa till de norra delarna av landet går det även utmärkt att resa under perioderna Mars till Maj som är en del av torrperioden och Juni till Juli som hör till regnperioden. Det är för att det är skönare temperaturer i de norra delarna.

I de Nordvästra och centrala delarna av landet är däremot inte sköna att vara i under torrperioden som är mellan Mars och Maj då temperaturerna kan gå över 40 grader och det inte alltid är skönt att vistas ute i hettan.

I de södra delarna är däremot temperaturerna jämnare över hela året eftersom de ligger nära ekvatorn. Därför kan det vara skönt att befinna sig här och njuta av en av landets många stränder under torrperioden.

Regnperiod

Regnperioden sträcker sig vanligtvis mellan Juli och Oktober men i den rör sig lite olika beroende var i landet man befinner sig. Jag skulle säga att regnperioden sträcker sig från Maj till Slutet av November beroende på var i landet man är. Under Thailands regnperiod kan du förvänta dig skyfall som varar allt från 30 minuter till 2 timmar eller som håller på till och från i flera veckor. Det är lite svårt att förklara den thailändska regnperioden då den är så oförutsägbar. Ena stunden kan man ligga och njuta av solen på stranden utan ett moln på himlen och en kort stund senare tror man att man ska drunkna i skyfallen. För det mesta brukar det regna en stund och sen kan man återgå till sitt solande.

Även om regnperioden oftast har ett dåligt ryckte så finns det en hel del fördelar med att åka hit under denna period:

  • Boendet är oftast billigare och det går ofta att pruta en del på priset.
  • Det finns färre turister
  • Landskapen blir frodiga, gröna och vackra för fotografering.
  • Temperaturen är oftast lägre