Muay Thai eller som vi brukar säga i dagligt tal Thai boxning är Thailands nationalsport. Kampsporten har ursprung i de gamla slagfälten i den Thailändska armen, även kallad Siamese. När soldaterna utbildades i Thai boxning var det till stor del för att soldaterna skulle hålla sig friska mellan slagen.  I Muay Thai använder man sig av olika slag, sparkar, armbågar, knän och diverse grepp för att avväpna, anfalla och försvara sig mot sina motståndare. Att träna Muay Thai ger en otrolig styrka, snabbhet, uthållighet och kämparglöd.

De tidigaste Muay Thai matcherna skapades genom att olika delar av den Thailändska armen mötte varandra. Under dessa matcher fanns det få regler, inga viktklasser eller tidsgränser. Många samlades för att se på när kämparna mötte varandra och sportens popularitet ökade. Eftersom matcherna blev så otroligt populära så började de även arrangeras på olika arenor över hela landet. Först på 20-talet infördes matchtiderna, boxnings handskar och diverse regler i sporten. I slutet av 20-talet började även Muay Thai tränas och matcher anordnades i olika delar av världen och sporten spred sig mer och mer.

Idag är Muay Thai en populär träningsform i många länder och har även visat sig vara mycket effektivt utanför ringen. Många har även anammat tekniken i utövandet av självförsvar, andra sporter, militärer och brottsbekämpande åtgärder.

Muay Thai i Thailand

I Thailand är det väldigt vanligt med Thaiboxning och om man som turist vill prova på sporten i sitt rätta element så finns det gott om tränings anläggningar. Olika Muay thai gym finns i stort sett var man än befinner sig och om man går dit och frågar snällt så brukar de låta en träna med dem mot en liten avgift. Det finns även möjlighet att gå längre kurser där man får lära sig grunderna och hur sporten fungerar. Personligen gick jag en kurs på Universitetet i Bangkok när jag studerade där. Den hade en inriktning på självförsvar. Det visade sig att det var en utmärkt träningsform och riktigt roligt när man kände att man lyckades med tekniken.

Vill ni prova på och se en Muay Thai match när ni är i landet skulle jag rekommendera att se dem i Bangkok om ni vill se de bästa matcherna. De har självklart matcher på andra ställen i landet och på många platser har de veckovisa turneringar som man kan gå på.

Jag kan starkt rekommendera att prova på Muay Thai om ni befinner er i Thailand. Det är dock en fördel om ni har tränat en del innan då man blir helt slut av träningen.

Artiklar om Muay Thai

Thaiboxning